Pluto in Steenbok

Pluto in Steenbok het begin van maatschappelijke veranderingen

Nu we de jaren van de grote maatschappelijke veranderingen binnentreden omdat Pluto – de planeet van crisis – in het teken Steenbok is gaan lopen – het teken van verantwoordelijkheid – zullen er grote veranderingen plaats gaan vinden in het besef hoe we met ons erfgoed omgaan. Het is beslist niet het teken van het eind der tijden. Integendeel we beginnen juist wakker te worden en in te zien, zoals in zo veel grote godsdiensten beschreven staat, dat wij de herders van de aarde zijn. In die zin zullen we ons meer en meer bewuster worden, al zal dat met horten en stoten gaan, en gaan beseffen dat wij zelf de krachten bevatten die we ooit aan de goden toegeschreven hebben. In die zin ook gaan we een geheel nieuw tijdperk in waarin we op het bewustzijnsniveau ons gelijkwaardig kunnen maken aan de goden die wij ooit zelf gecreëerd hebben. Goden die onszelf een leidraad gaven voor de ontwikkeling en opvoeding die wij nodig hebben c.q. hadden.
In die zin worden wij, zoals alles wat in het teken Steenbok komt, ‘volwassen’. We gaan beseffen wat de schaduwzijde van ons bestaan is en hoe we dit hebben gecreëerd en nog steeds creëren.
Neem bijv. een gewone straat in de maand december en zie hoeveel brandende verlichting er in bomen en struiken hangt, vaak gedurende de hele dag. We misbruiken de natuur om iets te vieren en tegenstrijdiger kan het haast niet. Dit is een voorbeeld waar eenieder op den duur zijn verantwoordelijkheid in zal (moeten) nemen. Na de val van de slechtste president die de Verenigde Staten ooit hebben gehad, worden we aan de hand genomen door Barack Obama die terecht zegt, ‘Yes we can’. Het is niet de vrije economie die de wereld redt met ‘ik eerst en het liefst met zoveel mogelijk geld en eigen bezit’. Het is zorg en oog voor elkaar en de natuur dat ertoe zal leiden dat we er het beste van willen maken voor ons allen en voor alles waarvan en waardoor wij leven.
Er is geen tijd voor doemdenkers die afwachten of de wereld zal vergaan, er is geen tijd om te kijken wat de anderen doen of tijd om je te laten leiden door de politieke macht. Het is een tijd van eigen verantwoordelijkheid en inherent daaraan bewust zijn. Vraag niet aan de wereld wat die voor jou kan doen maar bedenk wat jij voor de wereld kunt doen.

Copyright © Willem Kunst

Scroll naar top